Akdora’s Blog

Programming, Oracle, Life, Fun

İşte 14 Sektörün Ücret Liderleri January 10, 2007

Filed under: Non-technical — Akdora @ 10:25 pm

Türkiye’de en yüksek maaşları hangi şirketler veriyor diye merak ediyorsanız? işte cevabı : 

BANKACILIK: Citibank, HSBC, Finansbank, İş Bankası, TEB
Yabancı bankaların özellikle genel müdürlük organizasyonlarındaki pozisyonlar için ödedikleri ücretler, sektör ortalamasının üzerinde. İş Bankası ise orta ve alt kademede en iyi ücret ödeyen banka olarak biliniyor.

BEYAZ EŞYA VE ELEKTRONİK: Arçelik, Bosch, GE, Siemens
Bu sektörde de yüksek ücret ödeyen şirketler arasında ilk sırayı uluslararası şirketler alıyor. Sektörün güçlü yerli oyuncusu Arçelik de pazardaki ağırlığını artırmak için nitelikli işgücünü tercih ediyor.

BİLİŞİM: Turkcell, Microsoft, IBM, HP
Uluslararası bilişim şirketleri, yurtdışındaki uygulamaları da göz önünde bulundurarak ücret belirliyor. Bu nedenle bu şirketlerde ücretler daha yüksek. Turkcell ise sektördeki iddiasını güçlendirmek için ‘iyi’ ücretler ödüyor.

GIDA: Nestle, Kraft, Ülker, Unilever, Frito Lay
Gıdada yüksek ücret veren şirketler, çalışan bağlılığını ve bu sayede istikrarı sağlamayı hedefliyor. Büyük eğitim ve know-how yatırımı yaptıkları çalışanlarının rakip tekliflerine açık olmalarını istemiyorlar. Bu nedenle ücretleri yüksek tutuyorlar.

İLAÇ: Pfizer, GlaxoSmithKlein, Novartis, Roche
Nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyaç ve sektör özelinde çok sıkı bir rekabet yaşaması şirketleri yüksek ücret ödemeye yöneltiyor. Sektörün öncüleri ve agresif büyüme hedefleri olan şirketler, bu nedenle ücretleri yüksek tutmak zorunda kalıyor.

İNŞAAT: Enka, Tekfen, Gama
Ücret ortalaması çok yüksek bir sektör değil. Küçük çaplı ve kurumsal olmayan şirketler ağırlıkta. Ancak büyük projeleri gerçekleştiren kurumsal şirketler sektör ortalamasının yüzde 20-30 üzerinde ücret ödüyorlar. Çimento sektöründe ise Set Group ve Lafarge, ücret politikalarıyla rakiplerinin önüne çıkıyor.

KİŞİSEL BAKIM VE TEMİZLİK: Unilever, Procter&Gamble
Unilever ve P&G, sadece sektörlerinde ve Türkiye’de değil, faaliyet gösterdikleri diğer ülkelerde de ortalamanın üzerinde ücret ödüyor. Rekabetin yoğunluğu, bu iki şirketin ücretlerini sektörün yüzde 30-40 üzerinde tutmasına neden oluyor.

MOBİLYA: İkea, Tepe Group
İkea, uluslararası organizasyonuyla uyumlu ücret politikası izlerken, Tepe, güçlü bir grup olmasının avantajlarını çalışanlarına yansıtıyor.

OTOMOTİV: Mercedes, Renault, Peugeot
Yoğun rekabet, iddiası olan şirketlerin ortalama yüzde 30’a kadar daha fazla ücret ödeyerek nitelikli işgücü istihdam etmesine neden oluyor. Firmaların yabancı olması da yüksek ücretlerde etkili.

PERAKENDE: Tezco, Carrefour, Shaya Group:
Kimi pozisyonlarda ücretler sektör ortalamasının yüzde 40 bile üstüne çıkabiliyor. Yabancı şirketler burada da yüksek ücret veriyor. Sektördeki liderlik iddası da ücretlerde önemli rol oynuyor.

PETROL DAĞITIMI: BP, Shell
Uluslararası organizasyonla uyumlu ücretler ödüyorlar. Özellikle üst düzey yönetici ücretleri Batı ülkeleriyle denk olabiliyor.

TEKSTİL: Levi’s, Hugo Boss, Adidas, Gap
Sektörde çok küçük çaplı şirketlerin bulunması ücret ortalamasını değiştiriyor. Ancak dünyaca ünlü markalar için üretim yapan şirketler ve bu markaların Türkiye temsilcilikleri sektörün ortalama yüzde 20 üzerinde ücret verebiliyor.
TÜTÜN: Philip Morris, JTI
Kârlılığı çok yüksek olan bir sektör. Sağlık konusundaki sakıncaları nedeniyle tüm dünyada tüketicilerin baskısı altında olan sigara şirketleri, çalışan cephesinde sorun yaşamak istemiyor. Çalşan memnuniyetine önem veriliyor ve ücretler her seviyede yüksek tutuluyor.

 kaynak

Advertisement
 

8 Responses to “İşte 14 Sektörün Ücret Liderleri”

  1. Her sektörde işini iyi yapan uzmanlar her zaman ortalamaların üzerinde ücretler alabilirler, bu ve benzeri çalışmalar çok yanıltıcı olabiliyor. Iyi para verir denilen şirketlerin özellikle iş görüşmelerinde verdiği teklifleri görünce insanlar çok şaşırıyor.

    Fiyatı için bence önemli olan seni ne kadar istemeleri ve almaya ihtiyaç duymaları, tipik arz-talep dengesi burada da mevcut. Kolay öğrenilen, bir çok uzman bulunan bir alanda mı yoksa zor geliştirilen ve az sayıda uzman olan bir alanda mı kariyer yapmalısın.

    Ne olursa olsun, isini iyi yapan her zaman farklıdır.

  2. ibrahimdemir Says:

    Aslında listedeki isimlere bakarsanız hep alanında lider firmalar daha çok maaş veriyorlar.Yada öyle görünüyor. Aslında burada şöyle bir yol izlenmiş gibi eğer şirket çok kazanıyorsa çok da veriyordur.

    Ben de yanıltıcı olması mümkün. Ayrıca zengin şirketlerin ve zengin olan kişilerin daha pinti olduğunu unutmamak lazım. Ondan bizleere düşen bilgi seviyemizi iyi bir durma getirip zamanlaseçilen değil seçen olabilmek.Yani bizi insanlar talep etmeli bizimle çalışmak istmeli.
    Misal ben şirketimde bir Oracle altyapısı kuracaksam ne yapar eder Tonguç Abi’yi işe almak isterim :))

  3. metin Says:

    bu tür bazı şirketleri öne çıkaran açıklamalar gerçekleri yansıtmıyor. basit bir şekilde büyük şirketlerin ismi yazılarak iyi maaş veriyor imajı yapılıyor. oysa her sektörde çok daha iyi maaş veren küçük firmalar var. çünkü ciro değil karlılık önemlidir. işbaşvurusu yapacak arkadaşlar yukardaki ankete aldanmasın

  4. adamın biri Says:

    otomotivde mercedes asla olamaz!!!
    maaş zammı yüzde 3-5 arası.

  5. celebs Says:

    metine katılıyorum, büyük firmalar asla çok para vermez çünkü çoğu sırf referans olsun diyerek o firmalarda calisiyor. Örnek: Enka , Rusyada sudan ucuza calisabilirsiniz.

  6. bir dost Says:

    İsmi geçen alman otomobil firmasında çalışmayı gerek arkadaslarımdan gerek kendi eski tecrubelerimden dolayı kimseye tavsiye etmem. Arkadasın soylediği gibi ortalamanın üstünde maaş almanıza ihtimal veremiyorum. Aynı zamanda buna gerek iş ortamı, gerek işin nitelikleri eklenince günümüz gençlerinin nasıl olup da bu firmayı en cok çalışılmak istenen 6. firma olarak seçtiğini hayretle karşılıyorum.

  7. akdora Says:

    bu liste çok uzun süre önce çıkarılmış bir liste. şuanda bir geçerliliği bulunmuyor bence

  8. ronin Says:

    bü bilgileri yazan arkadaş neye göre yazmış anlamadım
    kesinlikle alakası yok saydığı firmaların çoğu alt orta kademedeki çalışanlarına açlık sınırı diye tabir ettiğimiz ücreti bile eli titreyerek veriyor,,,
    doğru dügün bilgiler yazsanızda insanların kafası karışmasa ve aldanmasa daha iyi olmazmı sizce,hoşçakalın…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s